Teknolojini ve ticaretin gelişmesi ile yenilenen dünya da bankacılık sektörü yerini en üst sıralara taşımıştır. Bankacılık genel anlamda özen ve dikkat isteyen bir sektördür. Ülkemizde toplam 49 tane banka vardır. Bunlar kendi içerisinde 3 tanesi devlet, 12’si özel,17’si yabancı,  13’ü yatırım bankası ve 4’ü faizsiz katılım bankası olmak üzere 5’e ayrılır.  Her banka mensup olduğu gruba göre paraları işler.  Yani paralar her bankanın ait olduğu gruba göre değer kazanıp kazanç sağlar.

Her yıl binlerce bankacı işe alınır. A bankası 1200, B bankası 1150 kişi şeklinde eleman alım ilanı yapılır. Bu ilanlar bankada terfi sonucu oluşan boşlukları doldurmak için veya yeni açılan şubeler için verilir. Bankalar da çalışan elemanlar konumlarına göre sınıflandırılır. Sınıflandırma şu hiyerarşide olur.  Genel müdür, genel müdür yardımcısı, şube müdürü, müşteri hizmetleri sorumlusu, gişe görevlisi olarak sınıflandırılır.  Banka da çalışmak isteyen biri bankanın işe alırken yaptığı sınava girmesi gerekir. işe giren kişiler direk yüksek bir mevki ye getirilmezler zamanla çalışma performansına bakılarak terfi edilirler. Fakat getirileceği konum ve alacağı terfiler de eğitimi göz önüne alınır.

Bankalar kendi sınav zamanını ve şeklini kendisi belirler. Peki, bankacılık sınavları nasıl takip edilir? Belirli bir sınav düzeni yokmuş gibi görünse de, bankaya alım için yapılan sınavlar belirli bir prosedür ve şartlar dâhilinde yapılır. Her bankanın kendi sitesinde şartlar yazar. Girilmek istene bankanın sitesinden sınav ile ilgili her şeye ulaşılabilir.  Bu şekilde edinmek istenen bilgi elde edilmiş olur.

Bir önceki yazımız olan Araç Kullanırken Debriyaj ve Gaz Ayarı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.