Yatırım yapmak, geleceğe yatırım yapmak. Bunun için birçok yatırım araçları var: Altın, Döviz,  Hazine Bonosu ve Devlet Tahvilleri, Repo, Mevduat, Yatırım Fonları, ayrıca Borsa. Borsa yatırım aracı mıdır gerçekten de? Halk arasında borsada oynuyorum ya da borsada iflas ettim tarzında cümleleri daha çok duyarız.  Borsa bir oyun değil bir yatırım alanıdır. Hem de yapılan araştırmalara göre uzun vadede en çok kazanç getiren yatırım alanıdır borsa.

O halde borsa nedir ve yatırım nasıl yapılır ona bakalım: Borsa, hisse senetlerinin alım ve satımının yapıldığı yerdir. Öyleyse bu da başak bir soruyu aklımıza getiriyor, hisse senedi nedir? İlgili ticari kuruluşta pay sahibi olunduğunu ve bu payın miktarını belirten bir belgedir hisse senedi. Yani hisse senedi alarak şirkete ortak olmuş oluruz. Şirket değerlendikçe aldığınız hisse senedinin de değeri artar veya şirket değer kaybettikçe hisse senedinin de değeri düşer. Zaten normalde de olan bu değil midir? Şirket kazandıkça şirkete olan ortaklarda kazanırken şirket kaybettikçe ya da iflas edince ortaklarda aynı şekilde etkileniyorlar. Hisse senetlerinin etkilendiği iki durum vardır: Genel durum ve şirketle ilgili durum. Ülke ekonomisi, politikası hatta dünya ekonomik ve politik durumunun fiyatlar üstünde yarattığı belirsiz, genel durum iken şirketle ilgili durum ise yatırım yapılacak şirketin yönetimi, satışları, Pazar payı, rekabet durumu, gelecek ile ilgili planları ve kar durumudur. Nasıl ki bir şirkete ortak olurken bu durumları göz önüne alınıyorsa hisse senedi alırken de bu durumlar dikkat e alınacaktır.

Yatırım yapılırken dikkat edilecek bir nokta da yatırım yaptığınız şirketin bugünü ve geçmişi değil şirketin geleceğidir, tabi ki geçmiş ve bugün geleceğin nasıl olacağına en büyük ipucudur. Ama asıl olan şirketin geleceğidir çünkü geçmiş ve bugün zaten borsaya yansımış ve işlenmiştir. Şirketin geleceği hakkında beklentileri netleştirmiş iseniz hisse senedi alım ya da satım kararı vermişsiniz demektir. Ama unutmayın ki siz bir borsa uzmanı ya da analisti değilsiniz, yardım almaktan çekinmeyin. Aracı kurumların araştırma bölümleri sizin için biçilmiş kaftan bu konuda.

Bir önceki yazımız olan Bankacılık Sınavları Nasıl Takip Edilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.