gorme_bozukluguna_sebep_olan_faktorlerGöz, sistemi itibariyle kameraya benzemektedir. Dışarıdan gelen ışık ve görüntü, gözün belirli tabakasında kırılıp görme noktasına ulaşır. Normal bir göz bu şekilde net görüntüler oluşturur. Ancak bazı durumlarda kornea denilen dokunun yapısına veya gözün yapısına bağlı olarak görüntü net bir şekilde oluşamıyor. Bu bazen genetik bazen de yapısal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Peki, bu görme bozukluğuna sebep olan faktörler nelerdir? Gözdeki görme keskinliğini etkileyen göz problemleri nelerdir? Erken teşhis konulması ve tedavi edilmesi açısından, göz problemlerini etkileyen bu faktörlerin hepimizce iyi bilinmesi şarttır.

Görme keskinliğini etkileyen yani bulanık bir görüntüye sebep olan en önemli göz problemi ‘kırma kusuru’ dur. Bu hastalıktan ziyade yapısal bir değişiklik olarak nitelendirilebilir. Bir gözde, görmenin net olması için retina denilen tabakanın sağlıklı olması şarttır. Retina tabakası, ışınların odaklandığı yerdir. Dışarıdan gelen ışık normal şartlarda sırasıyla kornea ve göz içi lensinde kırılıp retina üzerinde odaklanır. Bu şekilde net bir görüntü oluşmuş olur. Ancak kırma kusuru denilen problemlerden kaynaklı görme bozuklukları oluşmaktadır. Bu kırma kusurları: miyop, hipermetrop, astigmatizm ve presbiyopi şeklinde sınıflandırılır. Bu göz problemlerinin sebebi genellikle yapısaldır.

Örneğin hipermetrop, gözün ön arka çapının az olması sonucunda oluşmaktadır. Yapısal ve kalıtsal özellikler en sık sebebi olarak gösterilir. Presbiyopi dediğimiz kırma kusuru ise diğerlerinden farklı olarak 40 yaşından sonra göz içi lenslerinin sertleşmesi ve onu tutan liflerin esnekliğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir görme bozukluğudur. Bunların dışında sayabileceğimiz bozukluklar, körlük, göz tembelliği(ambliyopi), görme alanı anormallikleri, renk körlüğü, göz kapağı apsesidir. Renk körlüğü, doğuştan gelen veya sonradan edinilen bir bozukluktur. Göz kapağı apsesi ise genellikle bir travma sonucunda meydana gelmektedir. Bu bozuklukların hepsinde erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır.

Unutmayalım ki miyop, hipermetrop, astigmatizma ve presbiyopi gözde tek tek meydana geleceği gibi birden fazlası da bir arada görülebilir. Kırma kusuru olan kişiler yılda en az bir defa göz muayenesinden geçmelidirler. Teşhisi konmayan ya da ihmal edilen görme bozuklukları, büyük risk teşkil eder. Özellikle erken yaşlarda tedavi edilmeyen bu görme bozuklukları sonraki yıllarda göz tembelliği ve şaşılık sorunlarına neden olabilir.