Genellikle meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı oldukça fazladır. Özellikle kadınların erkeklerden daha fazla risk altında olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Nitekim her sekiz kadından birinin hayatının belirli bazı evrelerinde bu kansere yakalanacağı tahmininde bulunulmaktadır. 1970 yılından itibaren artış gösteren meme kanserinin sebepleri arasında yaşam tarzı en büyük etkenlerden biri olarak görülmektedir. Avrupa ve Kuzey Amerika ülke vatandaşlarında daha sık görüldüğü de kanıtlanmış gerçekler arasında yer almaktadır. Meme kanseri nedir?

Meme Kanseri

Meme Kanseri

Memenin süt kanallarında başlayan, memenin dışına yayıldığında koltuk altında görülen lenfatik nodüllerdir. Sebebi her ne kadar genetik değişikliklerle yorumlansa da elli ve üzeri yaştaysanız, hiç hamile kalmamışsanız ve elli yaşınızdan sonra da adet görüyorsanız risk altındasınız demektir.

Meme kanserinde en koruyucu en can alıcı nokta diyelim erken teşhistir. Eğer ki yayılmadan önce tespit edilirse yüzde yüze yakın yaşama şansı daha yüksektir hastanın. Araştırmalara göre her yıl 40000’in üzerinde ölen meme kanseri hastası mevcut. Kompleks bir hastalık olduğu için her bir vaka birbirinin aynısı değildir. Hatta insan hayatında bir yanlış yapmamış olsa da, stresten uzak dursa da yakalanabilir.

Meme kanseri kesinlikle bulaşıcı değildir. 20 yaşında görülebildiği gibi ileri yaş gruplarında da risk faktörü artabilmektedir. Belirttiğim gibi esas önemli olan erken teşhistir. 20 yaş grubunda yer alanlar her ayın belli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmelidir. Şişkinlik, yumru ve benzeri değişikler tespit edilirse derhal bir doktora gidilmelidir. Her yıl veya en az iki yıl arayla mamografi çekilmesi de elli yaş grubu için yapılması zaruri durumlardan biridir.
Yaşamayı sevmek varken, hayatı dolu dolu yaşamak varken lütfen düzenli mamografi ve meme ultrasonu çektirin. Hiçbir şey sizden ve sağlınızdan daha önemli değil.

Bir önceki yazımız olan Zayıflama Hapları Ne İşe Yarar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.