Vitiligo, Halk arasında ala, baras ve albino denilen bir tür cilt hastalığıdır. Derimizde pigment üreten ve derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır. Bu melanosit hücrelerinin hasar görmesi sonucunda pigment üretilemez. Bu üretilemeyen pigmentler, deride dağınık halde büyük ve küçük beyaz lekelerin oluşumuna neden olur. Bu şekilde ortaya çıkan deri hastalığına vitiligo denir. Vücudumuzda en çok görülen yer yüzdür. El, kol veya bacaklarda görülme olasılığı da vardır. Genital bölgede de olabilir.

Vitiligo Hastalığı

Vitiligo Hastalığı

Bu hastalık toplumda her yüz kişiden birinde görülebilir. Bu hastalığın ortaya çıkmasında kalıtsal faktörler ön plandadır. Hastalık beyaz lekelerle ortaya çıktığı için koyu tenli kişilerde daha yaygın olarak görülür. En sık görülen yaş civarı yirmidir. Ailede bu hastalığın bulunması hastalığa yakalanma yaşını erkene indirir. Kişinin, ailede bu hastalık bulunduğunda vitiligo’ya yakalanma riski %25-30 civarıdır.

Vitiligo hastalığı nedir? Sorusunu yanıtlayabilmek için öncelikle pigmentin ne olduğunu bilmek gerekir. Pigment, derimize rengini veren bir hücredir. Buna renk hücresi denir. Pigment hücresi üretilemediği, eksik üretildiği ya da yetersiz olduğu için bu hastalık ortaya çıkar.

Bu hastalığın ortaya çıkmasının birçok sebebi vardır. Bunlar; genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar, bağışıklık sisteminin bozulması, ağır güneş yanıkları, cerrahi müdahale, ruhi bunalımlar vb. problemlerdir. Vakaların çoğunda ilave hastalıklar görülür. Böbrek üstü bezi yetmezliği, şeker hastalığı, anemi, depresyon gibi.
Bu hastalıkta teşhis koymak oldukça basittir. Ailede daha önce görülmüş olması ve vücutta oluşan lekeler gözlemlenerek teşhis konur.Koyu tenli kişilerde çabuk ve net teşhis konur. Açık tenlilerde ise güneşte bronzlaşma sonucu belirginleşir. Bunlarda wood lambası muayenesi gerekir. Biyopsi örneği alınarak mikroskopta pigment hücrelerinin yokluğu görülür, böylelikle teşhis konmuş olur.

Vücutta öncelikle küçük beyaz lekeler oluşur ve bir süre pigment kaybı durur. Yani pigment kaybı sabit kalır. Daha sonra tekrar renk kaybı başlar ve büyük lekeler oluşur. Hastalık ilerler vücut giderek beyazlamaya başlar. Vücudun tek renk olması hastanın iyileştiği anlamına gelmez. Pigment eksikliği devam eder.

Bir önceki yazımız olan Oturarak Çalışmanın Zararları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.