Araç kullanmaya başlayan yeni sürücülerin korkulu rüyası haline gelen araç kullanırken debriyaj gaz ayarı zaman içerisinde sürekli kullanıldığından hiçte zor gelmeyecek. Özellikle bayan sürücüler tarafından debriyaj ve gaz ayarı araç kaldırırken stop etmeye neden olmakta bu da bayan sürücülerin araç kullanma isteklerinin yok olmasına neden olmakta.

Aracın çalışma sistemi gereği aracı çalıştırmadan önce debriyaja basılır vites boşa alınır. Bu sırada aracın ileri geri hareket etmesini engellemek amacıyla frene basılır. Kontak yerine takılır ve aracın çalışması sağlanır motor çalıştıktan sonra debriyaj pedalına basıp vites kalkış durumuna yani 1. Vitese getirilir. Kalkış sinyali verilir el freni bırakılır ( el freni bırakılırken hafif yukarı çekilerek düğmesine basılıp aşağıya inmesi sağlanır ) Debriyaj belli bir noktaya getirilir debriyaja basarken ayak topuğunuzun sağlam durmasına özen gösterin debriyaja ne çok fazla baskı yapın nede az bunun ayarlamasını aracı boş bir alanda yaparak alıştırmalarla öğrenebilirsiniz.

Hafif gaz verilir bu sırada aracın kalkmasını sağlamak için ayağınızı debriyajdan yavaş çekmeniz gerekmektedir. Ayak topuğunuz yerde basılı olmalı ve ayakucunuzu yavaş kaldırmalısınız ki kalkış sağlanabilsin. Ayağınızı birden çekerseniz araç stop eder. Sürüş sırasında vites değiştirmeleri ve durma esnasında debriyaj kullanmak zorundasınız. O yüzden debriyaj ve fren debriyaj gaz ayarı iyice öğrenilmelidir. Her vites değiştirme sırasında debriyaja basarak vitesi yükseltmelisiniz hemen ardından gaza basmalısınız ki aracınız güçten düşmesin stop etmesin. Duruşlarda yine debriyaj fren kullanımına dikkat etmeliyiz.

Bir önceki yazımız olan Arabam Çalındı, Ne Yapmam Gerekiyor? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.