Tarihinden beri doğayla, açlıkla ve savaşla boğuşan insanlık, yakın tarihinde şehirler kurulup memurluk ve yazarlık gibi işlere yöneldikçe hareket kabiliyetini kısıtlayan sandalye ve masaya mahkum olmaya başlamıştır. Yaşadığımız çağda artık mesleklerin büyük bir kısmı masa başı adı verilen gruptadır. İnsan bedeni uzun süreli oturmaya uygun değildir. İçinde bulunduğumuz dönemde oturmaya harcadığımız zaman tarihin en yüksek ortalamasına ulaşmış durumdadır; tam 9 saat. Oturarak çalışmanın zararları başta kronikleşen boyun, sırt ve bel ağrılarıyla kendini göstermektedir.

Oturarak Çalışmanın Zararları

Oturarak Çalışmanın Zararları

 

Yapılan bir çalışma iş öncesi veya sonrası yapılan koşu veya spor salonu aktivitelerinin 9 saatlik oturmanın getirdiği zararları telafi edemediğini saptamıştır. Çünkü oturur oturmaz bacak kaslarımızdaki elektriksel aktivite durur, yağ parçalayan enzimler %90 azalır ve dakikada yakılan kalori miktarı 1’e düşer. Son zamanlarda yapılan bir araştırma ise gün içinde yapılan fiziksel aktivite arttıkça ve oturarak geçirilen süre azaldıkça yaşam kalitesinin ve sağlığın arttığını göstermiştir. Egzersizin yerini tutmasa da doktorlar en azından saat başı koltuğunuzdan kalkarak birkaç dakika yürümenizi önermektedir.

Bir günde 6 saatten fazla oturmanın gelecek 15 yıl içinde ölme ihtimalinizi 3 saatten az oturan insanlara kıyasla %40 arttırdığı göze alınırsa, masa başında geçirdiğiniz saatleri egzersiz ve yürüyüşlerle telafi etmeniz çok önemlidir. Özellikle ortopedik rahatsızlıkları önlemek için yapabileceğiniz bir şey ise koltuğunuzun rahat ve sırtınızı destekler biçimde olmasıdır. Siz de ilgili doktorunuza danışarak, internet siteleri veya kitaplardan yaşam kalitenizi arttırmak için ipuçları alabilirsiniz. Unutmayın; sağlıklı olabilmek için hareket etmek zorundayız.

Bir önceki yazımız olan Mezoterapi ile Zayıflama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.