mide_bandi_ile_zayiflamaAvrupa’da en sık uygulanan zayıflama metodudur. Obezite Mide bandı ameliyatı çok yaygın bir operasyondur. Mide kelepçesi olarak bilinen bu ameliyat yönteminde açık düz bir şekilde karın içine sokulan band, yemek borusu ve mide birleşim yerinin birkaç santimetre altında mide dokusu etrafında kıvrılarak kemer gibi bağlanır. Hastanede Bir gün yatış yeterlidir.

Mide bandı ile zayıflama yemek borusunun 1-2 cm altına takılan mide bandı ilk takıldığında şişirilme işlemi yapılmaz bir süre geçtikten sonra rezervuar denilen kısımdan bandın içine su enjekte edilerek bandın sıkılaşması sağlanarak kişinin daha az yemek yemesi sağlanır. Mide bandı operasyonu diğer cerrahi yöntemlerden farklı olarak ağrısız ve hastanede yatış süreci azdır. Ameliyattan sonra çıkarılmasına gerek yoktur. Kameralar yardımıyla yapılır. Bu ameliyat herkes üzerinde yapılamaz kronik hastalığı depresyon, alkol bağımlısı olan kişilerde tavsiye edilmez. Kişinin fazla kilolarına bağlı olarak görülen hastalıklar ameliyattan sonra azaldığı görülmektedir.

Mide bandı uygulaması dünyada obezite derneklerinin ortaya koymuş olduğu kritelere uyan kişiler üzerinde yapılması uygun bulunmuştur. Vücut kilo indeks oranı 45 kg/m2 üzerinde olan hastalarda yandaş hastalıkları olmayan hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı bulana kişilere tavsiye edilmez. Mide bandı ile ortalama %40 kilo kaybı sağlanabilir. Örneğin 200 kilo gelen kişi ameliyat sonrası 80 kilo vermesi beklenir. Operasyon da ölüm oranı 2000 de 1 dir. Bandın yol açtığı bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklar bandın sızdırmazlığı ayarlanarak giderilebilir.

Bir önceki yazımız olan Asitli İçecekler Sağlığımızı Nasıl Etkiler? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.